Author Topic: "Învăţaţi pentru România"- hai să lansăm o campanie pentru ROmânia !  (Read 1164 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jubal

• Sr. Member
  • Eu sunt un fir de nisip...
    • View Profile
Eu, personal, sunt de acord să predau- două ore pe săptămână- pro-bono- adică fără nici un fel de plată- pentru cetăţenii României care ar putea găsi interesante cursurile mele de informatică.Cred că mulţi alţi profesori- şi învăţători- ar fi de acord- dacă sunt cu adevărat profesori- să facă aşa ceva. Sunt oameni- perfect onorabili- eu am avut o cunoştinţă foarte bună- om gospodar şi relativ ajuns- care cu ruşine în ochi mi-a mărturisit că e analfabet. Secretarul general de la unul din cele mai importante ministere- nu ştie să folosească calculatorul. Unul din cercetătorii de marcă din România nu ştie decât limba rusă. Cu toţi avem ceva de învăţat de al alţii. Dacă se implică şi primăriile- să ofere un spaţiu de lucru- şi ministerul- să certifice competenţele informale dobândite după astfel de cursuri- şi chiar patronii- pe care nu i-ar costa nimic să-şi şcolarizeze angajaţii după program- aşa- campania "învăţaţi pentru România" s-ar putea să ne fie utilă tuturor. Eu sunt primul dispus să fac 2 ore de informatică- pe săptămână. Mai sunt şi alţi doritori ? Găsim şi un sediu, pentru început în Bucureşti ? Practic, chestia asta ar putea să meargă la orice oraş din ţară- pentru că sunt foarte mulţi oameni care ar vrea să înveţe şi personal- ca profesor- simt că trebuie să fac ceva pentru oamenii care mă-nconjoară. Nu trebuie să fie neapărat materii foarte de specialitate- ceea ce văd eu acum sunt cursuri de:
-Limba şi cultura română;
-Istorie şi cultură universală;
-Folosirea calculatorului în ştiinţe exacte;
-Competenţe elementare în folosirea calculatorului şi
-Limbi străine.Aştept cu interes opinii, parteneri de campanie şi menţionez că, astfel, am deveni o organizaţie de utilitate publică. Şi, indiferent de culoarea politică am putea face ceva pentru ROmânia.

Sam

• Hero Member
    • View Profile
Engleza
Protectia mediului
Relatii inter-umane
Folosirea calculatorului
Chiar si management desi cursurile de management sunt pentru initiati, aici cred ca te gandesti mai degraba la cei ce nu prea au avut ocazia sa faca scoli, cursuri, specializari.
Ma ofer voluntar oricand dar aici in Constanta desigur.

Doll

• Moderator
  • Full Member
  • Pastrati bucatica de copilarie din voi!
    • View Profile
As vrea sa fii un pic mai explicit in ceea ce priveste obiectivul acestui proiect si, mai ales, grupul tinta pe care il vizezi.
Personal, dupa cum am mai spus de atatea ori, marea carenta educativa a romanilor nu rezida in bagajul de informatii, ci in mentalitate, in caracter, in comportamente si atitudini... Si pentru asta ar fi necesare niste politici educationale in masa!  :(
"Experienţa e o şcoală bună, dar taxele sunt mari." Heinrich Heine

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
De ce nu, unchiule SAM ?
Ar fi un schimb de cunoştinţe. Personal m-ar interesa limba germană- ca perfecţionare- şi limba latină- pentru cultura mea generală. Important e să ne găsim nişte sedii- şi să avem o oarecare diseminare. Am putea avea un program- şi oameni interesaţi- care să vină să înveţe pe gratis, fără nici un fel de obligaţii, chiar fără note. Ar puitea să absolve- şi să primească o diplomă pentru o competenţă informală- realizând un proiect- de exemplu traducerea unei poezii în latină- sau ar putea să-şi piardă pur şi simplu două ore în mod plăcut. Aş băga- ca lucruri pe care le pot învăţa- şi managementul proiectelor şi managementul riscurilor tehnologice...

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
As vrea sa fii un pic mai explicit in ceea ce priveste obiectivul acestui proiect si, mai ales, grupul tinta pe care il vizezi.
Personal, dupa cum am mai spus de atatea ori, marea carenta educativa a romanilor nu rezida in bagajul de informatii, ci in mentalitate, in caracter, in comportamente si atitudini... Si pentru asta ar fi necesare niste politici educationale in masa!  :(

Doll, grupul ţintă e România.Am putea să învăţăm cu toţii unii de la alţii- într-un regim informal, fără note, fără taxe, fără constrângeri. 2 ore pe săptămână de interacţiune cu ceilalţi- prin învăţătură- cred că nu strică. Nu ştiu ce profesoară eşti tu dar sunt curios câţi copii copii învaţă astăzide Racine sau de faimoasa maximă a lui Boilleau "Ia elocinţa şi strânge-o de gât". Cîţi dintre elevii tăi au citit:
1. Cireşarii;
2. Cei trei muşchetari;
3.Cuore ?Câţi dintre elevii tăi au abonament la biblioteca şcolii şi citesc din plăcere ? Tot ce spui tu, mentalităţi, etc.- se schimbă prin cultură. Un om cult e mult mai puţin înclinat să-şi rezolve problemele prin forţă, un bogătaş cult nu-şi cumpără jdemii de Maseratii ci face ediţii de autor la preţ redus sau deschide un muzeu al hărţilor. Cultura şi numai cultura ne va face mai buni, Doll...

psihoclinica

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
Buna Jubal,
Ideea e frumoasa si generoasa.
In Europa exista programe de educare continua pentru adulti.
Paleta e extrem de larga si de diversificata, ca mod de aplicare.
De la conferinte publice pe diverse teme, la cursuri de initiere sau aprofundare, la excursii tematice....
In societatile asezate aceste oferte sunt prezente si extrem de utile.
"Deschiderea" spre cunoastere si intelegere nu poate fi decat benefica.
Prin toamna, povesteam cu niste prieteni intamplari din concediu. Sotul unei prietene, profesor universitar, imi povestea ce jalnica a fost impresia lui despre Grecia unde:" e foarte cald, exista gunoaie pe marginea drumului si berea e doi euro". Cam cu asta poti sa ramai din Grecia.
Acesta discutie a fost un bun prilej pentru a-i arata fiului meu de 15 ani cat de mult poti sa pierzi daca nu citesti, nu inveti si nu-ti deschizi mintea si inima.
Oferta de educare continua a adultilor ar trebui sa fie o chestie importanta in sistemul de invatamant. Si stiti de ce? Fiindca acel profesor universitar a mers in Grecia impreuna cu fetita lui de 12 ani.

CG

• Guest
Mi se pare o idee foarte bună, deşi, greu realizabilă.
Din păcate, profesia mea de bază nu vă ajută la nimic, iar ce am acumulat de-a lungul vieţii, aţi acumulat şi voi, poate mult mai mult decât mine. Totuşi, v-aş putea fi de folos, la nivel neperformant, doar de uz practic, în materie de fitness.
Am auzit că japonezii au o practică: se vorbesc vreo douăzeci, citesc fiecare câte o carte, după care se adună într-o seară, într-un loc, şi povestesc ce au citit. Fiecare pleacă de acolo ca şi cum ar fi citit douăzeci de cărţi. Pare o treabă... diluată, dar la câtă informaţie este pe piaţă, nu prea mai putem să-i mai facem faţă citind singuri.

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
Psihoclinico, ideea ar fi de "Învăţaţi pentru ROmânia". Adică nu numai profesorii să ofere pro-bono o activitate de 2 ore pe săptămana ci si elevii si studentii- sau pur si simplu cine e interesat- sa participe la astfel de cursuri. Ca sa dau un exemplu- elevul de care spuneai tu ar putea sa isi dobandeasca niste competente informale asa fără nevoia de a participa la cursuri liceale. În final, dacă învată şi îl ţin curelele se poate prezenta la examenul de bacalureat. Cineva care nu stie să lucreze cu calculatorul, s-ar putea prezenta la fel- fără a fi jenat că se duce la un curs de specialitate unde sunt tineri cu 20-30 de ani mai mici. Iarăşi, cu un pic de implicare a ministerului si a autoritătilor locale ar fi o  solutie pentru o parte din cei 15.000 de viitori someri...

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
Din păcate, profesia mea de bază nu vă ajută la nimic, iar ce am acumulat de-a lungul vieţii, aţi acumulat şi voi, poate mult mai mult decât mine. Totuşi, v-aş putea fi de folos, la nivel neperformant, doar de uz practic, în materie de fitness.
Am auzit că japonezii au o practică: se vorbesc vreo douăzeci, citesc fiecare câte o carte, după care se adună într-o seară, într-un loc, şi povestesc ce au citit. Fiecare pleacă de acolo ca şi cum ar fi citit douăzeci de cărţi. Pare o treabă... diluată, dar la câtă informaţie este pe piaţă, nu prea mai putem să-i mai facem faţă citind singuri.
Dle.CG, nu se stie niciodată. Un program de 30 de minute- 1 oră hai să zicem- inainte sau după o astfel de clasă , condus la un mod relaxat- de dezmortire, ar fi excelent pentru oricine.

psihoclinica

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
Psihoclinico, ideea ar fi de "Învăţaţi pentru ROmânia". Adică nu numai profesorii să ofere pro-bono o activitate de 2 ore pe săptămana ci si elevii si studentii- sau pur si simplu cine e interesat- sa participe la astfel de cursuri. Ca sa dau un exemplu- elevul de care spuneai tu ar putea sa isi dobandeasca niste competente informale asa fără nevoia de a participa la cursuri liceale. În final, dacă învată şi îl ţin curelele se poate prezenta la examenul de bacalureat. Cineva care nu stie să lucreze cu calculatorul, s-ar putea prezenta la fel- fără a fi jenat că se duce la un curs de specialitate unde sunt tineri cu 20-30 de ani mai mici. Iarăşi, cu un pic de implicare a ministerului si a autoritătilor locale ar fi o  solutie pentru o parte din cei 15.000 de viitori someri...
Jubal,
Eu nu vreau sa te descurajez dar ceea ce spui tu e putin idealist. Tu stii, la fel de bine ca si mine, ca la noi nu conteaza ce stii, conteaza ce hartii si stampile ai.
Baiatul de care vorbeam zilele trecute trebuie sa aiba niste hartii ca sa-si dea bacul. Mai e ceva, la noi devine din ce in ce mai stufoasa si mai gonflata modalitatea de-a institui o forma de invatamant, la orice nivel.

CG

• Guest
Dle.CG,
[/quote]
Oooooouu!!! Fără "Dle, CG," doar ne cunoaştem de-atâta timp! Poate eu am trecut mai neobservat, dar totuşi...

Sam

• Hero Member
    • View Profile

Jubal,
Eu nu vreau sa te descurajez dar ceea ce spui tu e putin idealist. Tu stii, la fel de bine ca si mine, ca la noi nu conteaza ce stii, conteaza ce hartii si stampile ai.
Si totusi, psiho, daca te duci la un patron care angajeaza oameni la mica publicitate si te oferi, gratuit, sa le dai acelor oameni niste notiuni elementare despre domeniul in care urmeaza sa lucreze...cred ca l-ar interesa.
Poti chiar la el la sediu, odata pe saptamana, in sala de sedinte, sa le tii oamenilor prelegeri despre relatiile dintr-un colectiv, cateva lectii de engleza de baza sau germana daca firma lucreaza cu parteneri germani, cum sa foloseasca un calculator, sa explici femeii de servicu pe limba ei ce inseamna sa arunci galeata cu motorina la chiuveta si sa o faci sa inteleaga unde ajunge motorina aia si ce consecinte poate avea... cred ca ar merge.

psihoclinica

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
Buna Sam,
Asa poate ar merge. Oricum, am mai spus, ideea e generoasa si poate si fezabila. Noi avem un program pentru medici si incercam sa-l aplicam de cativa ani. Abia acum, un coleg din Brasov se apropie de o posibila punere in practica.

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
Jubal,
Baiatul de care vorbeam zilele trecute trebuie sa aiba niste hartii ca sa-si dea bacul. Mai e ceva, la noi devine din ce in ce mai stufoasa si mai gonflata modalitatea de-a institui o forma de invatamant, la orice nivel.

Psihoclinico, cu hârtiile nu prea mai ai ce face. Cu un carton bun şi cu un pic de mână artistică îţi pot face aproape orice fel de diplomă- şi ? Mergi la dl.patron, zice OK, ai o ddiplomă ce şti să faci ? Te pune să faci ceva şi dacă eşti pafarist, pleci. Nimeni nu îşi permite să ţină pe frigul ăsta băieţi şi fete pe care să le înveţe el- cu diplomă sau fără. Există un Centru pentru Certificarea Competenţelor Informale- ceva destul de ciudat- care ar trebui , de exemplu, să îţi dea un certificat de competenţă informală de lucru cu calculatorul .Asta dacă ai învăţat singur- sau printr-un astfel de proiect- şi nu ai obţinut un certificat de la o firmă acreditată cu M.Muncii sau la Învăţământ. Pe de altă parte există prea multe firme acreditate de M.Muncii şi de M.Educaţiei- pe baze obscure. Eu susţin că educaţia- indiferent de nivel- poate fi tratată ca o marfă. Dai banii şi obţii- în mod obligatoriu- nişte competenţe. Competenţe pe care le-am putea forma pro-bono pentru anumite categorii sociale- sau pur şi simplu pentru cei interesaţi. Pentru că deşi m-ar interesa să audiez un curs de psihiatrie- n-aş profesa niciodată ca psihiatru. Sunt oameni interesaţi de filozofie- care evident că n-ar lucra ca filozofi. Dacă aş avea suficienţi bani- mi-aş da un masterat în antropologie culturală la Sorbona- dar n-am. De aceea mă duc să-l ascult pe Vintilă Mihăilescu- care face aşa ceva- la Universitate...totul e o chestiune de bunăvoinţă. Eu am bunăvoinţa de a preda două ore pe săptămână şi presupun că se poate genera o bunăvoinţă reciprocă din partea unor persoane care să vină să mă asculte. Persoane care pot fi, de la băieţaşi din găştile de cartier şi până la pensionari. Pentru că -cred că ai constatat şi tu- declinul în civilizaţia şi în cultura noastră. Declin pe care eu îl simt chiar când tastez acest comentariu- şi mă gândesc că în studenţie luam şi 20-30 de pagini de notiţe pe zi. Acuma dacă mă pui să scriu o pagină de mână sunt terminat...

lucaman

• Global Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
Dle.CG, nu se stie niciodată. Un program de 30 de minute- 1 oră hai să zicem- inainte sau după o astfel de clasă , condus la un mod relaxat- de dezmortire, ar fi excelent pentru oricine.
cam de aici plecam.......http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/hopa-si-profesorii-fac-greva-astia-ce-mai-vor-si-ce-ofera-27317.html
Ce oferă profesorii, care este ”produsul” lor pe care îl ”pun pe tarabă” în schimbul satisfacerii pretențiilor lor? Ei bine, ”produsul” lor este educația pe care o dau elevilor și studenților.

Cum arată acest ”produs” la ora actuală? Dezastruos. Și spun asta asumându-mi responsabilitatea afirmației. Am ocazia să testez pe viu cunoștințele generale ale studenților din anul I, de la ”jurnalistică”. Dintr-o serie de mai bine de 200 de studenți, erau vreo trei care auziseră de Gabriel Garcia Marquez. Unul și citise două cărți de-ale lui. Siberia se află în Europa, iar România a făcut parte din URSS. Despre ce s-a întâmplat în 89 în România aveau idee vreo mână de oameni, iar despre Piața Universității auziseră, vag, doi. Când am făcut imprudența să întreb dacă e cineva care știe ce s-a întâmplat în Europa în 1968, atât în Cehoslovacia, cât și în Franța, pe deasupra capetelor lor se auzeau, blând, bătăile din aripi ale îngerilor. Tăcerea a fost spulberată de degetele care chinuiau tastatura unui laptop, în căutarea unui răspuns rapid pe ”google”. Din nefericire, rețeaua wireless a facultății nu funcționa în acea zi.

Inutil să mai spun că majoritatea celor din sală absolviseră BAC-ul cu medii peste 9.

Astfel arată, la ora actuală, produsul pe care îl pun pe masa negocierilor profesorii români. În numele căruia solicită protecție socială și majorarea salariilor. Dar pe noi cine ne protejează de rezultatele muncii lor?