Author Topic: "Învăţaţi pentru România"- hai să lansăm o campanie pentru ROmânia !  (Read 1164 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

res

• Newbie
  • *
    • View Profile
[....] Poţi să fi tobă de carte şi să nu şti să explici nimic [....]
  una e sa fi toba de carte adica sa-ti fie full memoria cu tot felul de informatii si alta e sa le si poti procesa  ;) Atunci cand intelegi un lucru si esti convins de veridicitatea lui , poti sa-l explici la orice nivel .
  nu cred ca profesorii ar fi o problema, ca ei sunt obisnuiti sa faca multe lucruri fara sa fie platiti si foarte multi chiar o fac din placere, problema este a elevilor si anume ca prea putini ar vrea sa invete de-a moaca, adica fara nicio hartie  ;)
asta e!

Jubal

• Sr. Member
  • Eu sunt un fir de nisip...
    • View Profile
Păi dle. Res, nu ne adresăm în mod special elevilor, şi, la urma urmei, putem să o facem şi la modul on-line.Ideea este că Un curs=profesor plus locaţie (care poate fi şi on-line) plus elevi plus certificat. Există ceva care se cheamă Centrul Naţional de Certificare a Competenţelor Informale şi am de gând să iau legătura cu aceşti domni pe undeva pe la jumătatea lunii martie, după ce îmi predau propunerile de proiecte. Până la urmă -în lipsă de săli de predare- care costă- poate fi pur şi simplu un blog pe care să se găsească module de curs gratis. Fiecare din modulele de curs pot fi downloadate în mod anonim- sau poţi să te înscrii dacă vrei certificat. Dacă te-ai înscris şi vrei certificat după ce consideri că ai parcurs cursul- punând eventualele întrebări la o adresă de e-mail făcută pentru asta- şi primind răspuns- faci matale domnule cursant un proiecţel pe care-l trimiţi- prin e-mail- eşti corectat- şi primeşti tot on-line un certificat de competenţă informală. Care îţi spune că ai absolvit- de exemplu cursul de baze de date- şi că ai competenţa să dezvolţi baze de date în Access . Acuma acest sistem- fie la clasă fie on line- e făcut pentru oameni care vor să înveţe şi care nu trişează. Pui pe cineva să-ţi facă proiectul- e OK dar certificatul pe care îl primeşti nu înseamnă şi dobândirea reală a competenţei. Chestie care ţine exclusiv de student.Acest model se poate aplica de la alfabetizare- şi până la orice competenţă care poate fi dezvoltată informal. Acest lucru nu va include în nici un caz rezistenţa materialelor sau medicina- de exemplu- dar poate include un curs informal de tratamente naturiste.Sau baze de date. Sau utilizarea Excel...

res

• Newbie
  • *
    • View Profile
Păi dle. Res, nu ne adresăm în mod special elevilor[....]
  cand am spus elevi m-am referit de fapt la cursanti .
  Sistemul de eLearning (invatamant virtual la distanta) este deja de mult in functiune, dar eficienta lui nu se prea vede in practica, ci doar formal in acordarea de diplome  ;)
asta e!

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
Păi dle. Res, nu ne adresăm în mod special elevilor[....]
  cand am spus elevi m-am referit de fapt la cursanti .
  Sistemul de eLearning (invatamant virtual la distanta) este deja de mult in functiune, dar eficienta lui nu se prea vede in practica, ci doar formal in acordarea de diplome  ;)
Dle.Res, şi da şi ba. Adică sistemul e în funcţiune, nu chiar demult, şi la noi în ţară a fost luat- pentru că suntem obişnuiţi cu sistemele clasice- drept o modalitate de chiul. Din experienţa proprie de 16 ani la catedră şi vreo 20 ca învăţăcel oficial vă pot spune că dacă vrei, oricum poţi să păcăleşti profesorul. O colegă de-a mea, cu picioare foarte frumoase- ce-i drept, se umpluse de fiţuici puse paralel cu fusta- care cred că erau prinse de brâu- şi atunci când a pus-o profesorul să se învârtească am avut o privelişte teribil de agreabilă. În juneţile mele profesorale mă distram dând examene pe 8 numere - dar am constatat că în afară de nervi nu realizezi nimic. De aceea, de vreo 10 ani încoace- adică de prin 2000- modalitatea principală de notare la cursurile mele este proiectul. Pe care cursantul îl explică-deci se vede dacă a lucrat sau nu. Identic şi la fel am de gând să procedez cu această propunere, deci cursanţii- de ce curs vor fi ei- vor fi rugaţi să realizeze un proiect personal de absolvire. Care, la un curs de alfabetizare, poate fi o cerere scrisă de cursant. La un curs de iniţiere în calculatoare un document complex, incluzând şi desene şi tabele realizate în Excel. Iar la un curs de limba latină o traducere . Problema faptului că înveţi sau doar simulezi e problema personală a fiecăruia. Dar dacă simulezi nu te alegi cu "marfa" oferită de profesor, deci pierzi bani sau timp....

res

• Newbie
  • *
    • View Profile
 inca la noi nu conteaza ceea ce stii practic sa faci, ci cum te imbraci, adica ceea ce pari a fi (diplome, hartii, formalitati) O astfel de mentalitate e destul de greu de demontat, mai ales ca nici nu se face o educatie in acest sens  :-*

ps. nu-mi place sa mi se spuna "d-le Res" , ci simplu "res" sau "tu"  ;)   (multi poate ma cunosc de pe alte forumuri si stiu ca sunt adeptul principiului egalitatii  ;)
« Last Edit: February 03, 2010, 11:52:28 PM by res »
asta e!

Ana Armanca

• Global Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
Eu, personal, sunt de acord să predau- două ore pe săptămână- pro-bono- adică fără nici un fel de plată- pentru cetăţenii României care ar putea găsi interesante cursurile mele de informatică.Cred că mulţi alţi profesori- şi învăţători- ar fi de acord- dacă sunt cu adevărat profesori- să facă aşa ceva. Sunt oameni- perfect onorabili- eu am avut o cunoştinţă foarte bună- om gospodar şi relativ ajuns- care cu ruşine în ochi mi-a mărturisit că e analfabet. Secretarul general de la unul din cele mai importante ministere- nu ştie să folosească calculatorul. Unul din cercetătorii de marcă din România nu ştie decât limba rusă. Cu toţi avem ceva de învăţat de al alţii. Dacă se implică şi primăriile- să ofere un spaţiu de lucru- şi ministerul- să certifice competenţele informale dobândite după astfel de cursuri- şi chiar patronii- pe care nu i-ar costa nimic să-şi şcolarizeze angajaţii după program- aşa- campania "învăţaţi pentru România" s-ar putea să ne fie utilă tuturor. Eu sunt primul dispus să fac 2 ore de informatică- pe săptămână. Mai sunt şi alţi doritori ? Găsim şi un sediu, pentru început în Bucureşti ? Practic, chestia asta ar putea să meargă la orice oraş din ţară- pentru că sunt foarte mulţi oameni care ar vrea să înveţe şi personal- ca profesor- simt că trebuie să fac ceva pentru oamenii care mă-nconjoară. Nu trebuie să fie neapărat materii foarte de specialitate- ceea ce văd eu acum sunt cursuri de:
-Limba şi cultura română;
-Istorie şi cultură universală;
-Folosirea calculatorului în ştiinţe exacte;
-Competenţe elementare în folosirea calculatorului şi
-Limbi străine.Aştept cu interes opinii, parteneri de campanie şi menţionez că, astfel, am deveni o organizaţie de utilitate publică. Şi, indiferent de culoarea politică am putea face ceva pentru ROmânia.
1. Poţi să-ţi ajuţi proprii studenţi.
2. Încearcă la Dalles.
Nuestra arma es la letra
Dalai Lama.Dăruieşte din cunoaşterea ta.E o cale de a atinge nemurirea.

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
Eu, personal, sunt de acord să predau- două ore pe săptămână- pro-bono- adică fără nici un fel de plată- pentru cetăţenii României care ar putea găsi interesante cursurile mele de informatică.Cred că mulţi alţi profesori- şi învăţători- ar fi de acord- dacă sunt cu adevărat profesori- să facă aşa ceva. Sunt oameni- perfect onorabili- eu am avut o cunoştinţă foarte bună- om gospodar şi relativ ajuns- care cu ruşine în ochi mi-a mărturisit că e analfabet. Secretarul general de la unul din cele mai importante ministere- nu ştie să folosească calculatorul. Unul din cercetătorii de marcă din România nu ştie decât limba rusă. Cu toţi avem ceva de învăţat de al alţii. Dacă se implică şi primăriile- să ofere un spaţiu de lucru- şi ministerul- să certifice competenţele informale dobândite după astfel de cursuri- şi chiar patronii- pe care nu i-ar costa nimic să-şi şcolarizeze angajaţii după program- aşa- campania "învăţaţi pentru România" s-ar putea să ne fie utilă tuturor. Eu sunt primul dispus să fac 2 ore de informatică- pe săptămână. Mai sunt şi alţi doritori ? Găsim şi un sediu, pentru început în Bucureşti ? Practic, chestia asta ar putea să meargă la orice oraş din ţară- pentru că sunt foarte mulţi oameni care ar vrea să înveţe şi personal- ca profesor- simt că trebuie să fac ceva pentru oamenii care mă-nconjoară. Nu trebuie să fie neapărat materii foarte de specialitate- ceea ce văd eu acum sunt cursuri de:
-Limba şi cultura română;
-Istorie şi cultură universală;
-Folosirea calculatorului în ştiinţe exacte;
-Competenţe elementare în folosirea calculatorului şi
-Limbi străine.Aştept cu interes opinii, parteneri de campanie şi menţionez că, astfel, am deveni o organizaţie de utilitate publică. Şi, indiferent de culoarea politică am putea face ceva pentru ROmânia.
1. Poţi să-ţi ajuţi proprii studenţi.
2. Încearcă la Dalles.

Ana dragă, hmm ??? Studenţii mei se ajută ei pre ei...şi se descurcă bine. Cât despre universitatea populară, hmmmm....

Ana Armanca

• Global Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
Ana dragă, hmm ??? Studenţii mei se ajută ei pre ei...şi se descurcă bine. Cât despre universitatea populară, hmmmm....
Ce ai cu Dalles-ul? Este locul perfect pentru două ore pe săptămână- pro-bono.
Nu te văd activând pe lângă un aşezământ bisericesc, deşi şi acolo se poate face pro-bono...
Nuestra arma es la letra

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile
Ce ai cu Dalles-ul? Este locul perfect pentru două ore pe săptămână- pro-bono.
Nu te văd activând pe lângă un aşezământ bisericesc, deşi şi acolo se poate face pro-bono...

Ana, le cam confunzi. Deşi n-am predat niciodată acolo- şi nici nu cred că mai funcţionează- îţi pot da un prognostic de 99.9% că oamenii ăia luau bani...
PS:La cât sunt plătit la Universitate cred că aş putea spune că sunt pro-bono....

Ana Armanca

• Global Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
Ana, le cam confunzi. Deşi n-am predat niciodată acolo- şi nici nu cred că mai funcţionează- îţi pot da un prognostic de 99.9% că oamenii ăia luau bani...
PS:La cât sunt plătit la Universitate cred că aş putea spune că sunt pro-bono....

Dar cine te obligă pe tine să iei bani? Tu vrei pro-bono!
Nuestra arma es la letra

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile

Dar cine te obligă pe tine să iei bani? Tu vrei pro-bono!

Ana, dacă chiar vrei să explicăm, pro-bono pot să fac şi eu la Universitatea unde profesez. Că salariul de-acolo e cam acoperitor pentru berici, hmm, nu chiar, mai trebuie să dau eu din buzunar. 1 peroni a 8 lei de 5 ori pe săptămână e 40 de lei. Ori 4 săptămâni e 160 de lei. Acuma dacă stai să te gândeşti că eu beau 1 Peroni în oraş şi 5 acasă...ideea era să faci o astfel de iniţiativă totală....

Ana Armanca

• Global Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
Ana, dacă chiar vrei să explicăm, pro-bono pot să fac şi eu la Universitatea unde profesez. Că salariul de-acolo e cam acoperitor pentru berici, hmm, nu chiar, mai trebuie să dau eu din buzunar. 1 peroni a 8 lei de 5 ori pe săptămână e 40 de lei. Ori 4 săptămâni e 160 de lei. Acuma dacă stai să te gândeşti că eu beau 1 Peroni în oraş şi 5 acasă...ideea era să faci o astfel de iniţiativă totală....

Am impresia că nu ştii ce doreşti de fapt!
Dar când vei dori cu adevărat să faci pro-bono, va veni oferta către tine.
Nuestra arma es la letra

Jubal

• Sr. Member
    • View Profile

Am impresia că nu ştii ce doreşti de fapt!
Dar când vei dori cu adevărat să faci pro-bono, va veni oferta către tine.

Ana, aşa e cu băieţeii...o să vezi tu mai încolo când creşti mare.... ;)