Author Topic: Să învăţăm unii de la alţii!  (Read 1559 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CG

• Guest
Să învăţăm unii de la alţii!
« on: February 04, 2010, 05:58:02 PM »
Inspirat de iniţiativa d-lui Jubal, şi până la realizarea acelui proiect "Să învăţăm pentru România", vă propun să adunăm aici diverse informaţii ce ne-ar putea fi utile. Puteţi sintetiza nişte date din domeniile pe care le stăpâniţi, aţi citit ceva interesant ce merită să fie transmis? Aduceţi-le aici! Fiecare ce poate, ce crede de cuviinţă. Şi chiar dacă ar putea fi cunoscute de unii, foarte probabil că vor fi necunoscute de alţii şi, deci, vor fi utile.

CG

• Guest
Re: Să învăţăm unii de la alţii!
« Reply #1 on: February 04, 2010, 06:01:59 PM »
Încep eu:

10 recomandări pentru practicanţii de fitness

1.   Mergeţi la săli special amenajate! Veţi găsi acolo aparate multifuncţionale care vă vor solicita întreaga musculatură şi oameni dispuşi să vă îndrume. Acasă vă veţi plictisi repede.
2.   Începeţi neapărat şedinţa cu o încălzire musculară de minim cinci minute! Veţi evita posibile accidente.
3.   Nu vă repeziţi la aparatele cu dificultate crescută; nu folosiţi greutăţi prea mari! Faceţi numai acel efort care este suportat de propriul oganism.
4.   Preferaţi aparatele cu mişcare continuă (bicicletă, bandă de alergat, orbitrec) celor cu mişcare repetată! Pentru cele din urmă optaţi pentru greutăţi medii, dar făcând multe repetări.
5.   Faceţi efort de mai mică intensitate, dar de durată lungă, în locul celui scurt, dar intens! Veţi arde mai multe calorii, veţi căpăta rezistenţă mai mare, veţi evita oboseala prematură şi eventuale stări de rău.
6.   Nu intraţi în competiţie cu cei prezenţi în sală, nu acţionaţi în mod teribilist! Riscaţi o suprasolicitare care poate fi periculoasă.
7.   Alternaţi folosirea grupelor musculare (braţe, abdomen, picioare, piept, spate)
      pentru a putea depune efort pe întreaga durată a şedinţei!
8.   Nu consumaţi alimente imediat înainte sau după şedinţă! Înainte, vă scade                       capacitatea de efort, iar după, riscaţi să creşteţi în greutate.
9.   Încheiaţi şedinţa cu cinci minute de exerciţii uşoare, cu scuturări de braţe şi picioare pentru relaxare!
10.   Nu mergeţi la sală ocazional! Veţi avea senzaţia că nu are nicio eficienţă. Luaţi-vă abonament lunar şi, pe cât posibil, nu rataţi nicio şedinţă. Trebuie să aveţi puţină răbdare, deoarece, efectele benefice se vor vedea abia după o lună.

Doll

• Moderator
  • Full Member
  • Pastrati bucatica de copilarie din voi!
    • View Profile
« Reply #2 on: February 05, 2010, 08:59:39 AM »
E foarte buna ideea topicului, CG. Am aplicat "principiul" asta adesea si printre copii si prinde foarte bine, pentru ca membrii unui grup vorbesc, de obicei, aceeasi limba, iar discutiile pe marginea unei teme ating fondul problemei mult mai usor asa.

Mi-am propus, in aceeasi idee, sa demarez un proiect care sa implice parintii din scoala. Nu i-am gasit inca un titlu, dar el ar trebui sa ofere parintilor un cadru informal, deosebit de acela al clasicelor sedinte cu parintii, in care ei sa poata discuta, eventual la o cafea si o apa minerala, impartasindu-si din experientele personale in ceea ce priveste educatia copiilor. Va trebui sa ma consult cu colegii, sa vedem ce gandesc si ei si sa facem in asa fel incat programul asta sa devina atractiv si eficient.  :)
"Experienţa e o şcoală bună, dar taxele sunt mari." Heinrich Heine

CG

• Guest
« Reply #3 on: February 05, 2010, 07:42:06 PM »

Mi-am propus, i
Doll, poate ne spui, când ai timp, ce trebuie şi ce nu trebuie să le facem copiilor noştri. Aşa, câteva sfaturi de la dascăl la părinte.

Doll

• Moderator
  • Full Member
    • View Profile
« Reply #4 on: February 08, 2010, 05:53:42 PM »
Doll, poate ne spui, când ai timp, ce trebuie şi ce nu trebuie să le facem copiilor noştri. Aşa, câteva sfaturi de la dascăl la părinte.

Am stat cateva zile, dupa cum vezi, sa ma gandesc ce raspuns sa dau la aceasta surprinzatoare postare a ta, CG.  :)

Meseria de parinte nu exista. De aceea am si vorbit despre un fel de club pentru impartasit experiente ale celor care au avut si/sau au copii aflati intre anumite limite de varsta. Ca parinte, mi s-a intamplat constant sa fac un fel de bilant al deciziilor si solutiilor alese in educatia fiicei mele, din dorinta de a actiona benefic... dar foarte rar am avut confirmari imediate.

Cred ca primul lucru necesar pentru o relatie corecta copil-parinte este CUNOASTEREA temeinica a copilului. Iar asta nu se poate face doar prin prisma asigurarii hranei si a garderobei.
Din pacate, experientele marunte - in viziunea celor mari - traite alaturi de copii sunt subestimate, deci lasate undeva pe la coada listei de prioritati in ceea ce priveste nevoile copilului. In foarte multe situatii, spontaneitatea este singura care asigura eficienta unei reactii, iar acest lucru determina erori care, din nou din pacate, lasa urme in personalitatea micutului pentru toata viata.

CG

• Guest
« Reply #5 on: February 10, 2010, 04:49:54 PM »

Meseria de parinte nu exista.
Ce cred eu că nu trebuie să-i facă un părinte copilului său (în primul rând, că aşa, multe nu trebuie să-i facă): să nu-l bruscheze, să nu-l jignească şi să nu-l umilească.
Ce trebuie să-i facă? Tot ceea ce-l ajută să crească "frumos" (sună cam poetic, dar...).
« Last Edit: February 10, 2010, 04:52:58 PM by CG »

Doll

• Moderator
  • Full Member
    • View Profile
« Reply #6 on: February 10, 2010, 05:05:13 PM »
Ce cred eu că nu trebuie să-i facă un părinte copilului său (în primul rând, că aşa, multe nu trebuie să-i facă): să nu-l bruscheze, să nu-l jignească şi să nu-l umilească.
Ce trebuie să-i facă? Tot ceea ce-l ajută să crească "frumos" (sună cam poetic, dar...).

:D Uite cat de concreta ti-a fost exprimarea in ceea ce priveste ceea ce nu trebuie sa faca un parinte, fata de cat de vaga e ideea a ceea ce il ajuta sa creasca frumos! Eu cred ca tocmai identificarea acestui tot e ceea ce determina dificultatile intampinate in educatia propriilor copii!  :)

CG

• Guest
« Reply #7 on: February 10, 2010, 05:59:11 PM »

:D Uite cat de concreta ti-a fost exprimarea in ceea ce priveste ceea ce nu trebuie sa faca un parinte, fata de cat de vaga e ideea a ceea ce il ajuta sa creasca frumos! Eu cred ca tocmai identificarea acestui tot e ceea ce determina dificultatile intampinate in educatia propriilor copii!  :)
Doll,
hai să fiu concret şi în ceea ce priveşte ajutatul: să îl înveţe, să îl ajute, să îl corecteze şi să îl încurajeze! Şi-ncă mult mai mult decât atât :D. Probabil o să replici cu: "Ce înseamnă mult-ul ăsta?" Înseamnă să-i pese.

Ana Armanca

• Global Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
« Reply #8 on: February 20, 2010, 12:49:14 PM »
Bani cât mai puţini, adolescentul să aibe acasă o gamă cât mai variată de dulciuri, sucuri, din care să-şi ia pentru şcoală. Îi cumperi tu ţigările, dacă fumează.Dealerii de droguri aleargă după copiii cu mulţi bani de buzunar, pe care încearcă să şi-i  facă clienţi introducând droguri în băuturi răcoritoare, ţigări.
Într-o şcoală din Ungaria au organizat un concurs cu timbre, drogurile erau pe lipiciul de la timbre!
Nuestra arma es la letra
Dalai Lama.Dăruieşte din cunoaşterea ta.E o cale de a atinge nemurirea.

res

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #9 on: February 21, 2010, 09:24:26 PM »
 mie mi-ar placea o educatie in sensul cultivarii gandirii si NU o educatie traditionala pentru subordonare cum se practica in prezent la noi .
   Odata stabilita directia generala e normal ca tiparele cu care suntem obisnuiti sa devina o piedica in cultivarea creativitatii  ;)
  Ceea ce este insa mai dificil este sustinerea politica a unei astfel de initiative, deoarece cei care au putere de decizie in acest sens NU vor oameni care sa gandeasca singuri si care sa nu mai poata fi atat de usor de manipulat  ;)
asta e!

Sam

• Hero Member
    • View Profile
« Reply #10 on: February 21, 2010, 09:42:41 PM »
Asa, fara nici un gand ascuns...voi va credeti niste oameni rezonabil de educati? Eu cred ca da, dupa cat va cunosc.
Cum ati reusit? In ce sistem ati invatat? A contat asa mult sistemul? Nu cumva educatia se face in primul rand acasa, prin efort personal? Ca profesorul imi explica ce si cum dar daca acasa nu fac studiu nu prea ramane mare lucru?

res

• Newbie
  • *
    • View Profile
« Reply #11 on: February 21, 2010, 09:54:18 PM »
Asa, fara nici un gand ascuns...voi va credeti niste oameni rezonabil de educati? Eu cred ca da, dupa cat va cunosc.
Cum ati reusit? In ce sistem ati invatat? A contat asa mult sistemul? Nu cumva educatia se face in primul rand acasa, prin efort personal? Ca profesorul imi explica ce si cum dar daca acasa nu fac studiu nu prea ramane mare lucru?
   educatie nu inseamna doar a memora sau inregistra anumite programe in vederea executarii lor asemeni unui robot, ci in primul rand a forma anumite convingeri (principii) care sa determine atitudinea noastra in relatiile interumane  ;)
 N-am lasat niciodata scoala sa-mi afecteze educatia. (Mark Twain)

sau Educatia este ceea ce supravietuieste dupa ce tot ce a fost invatat a fost uitat. (B. F. Skinner)
« Last Edit: February 21, 2010, 10:00:00 PM by res »
asta e!

Ana Armanca

• Global Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
« Reply #12 on: February 23, 2010, 10:11:57 AM »
Eucaţie.Pentru mine a contat ceea ce am văzut acasă. Exemplele, nu "prelegerile". Mama şi bunii mei, ardeleni.
Învăţat.Legat de învăţătură, eu cred că există oameni care învaţă cu plăcere şi alţii care nu învaţă cu plăcere, indiferent de sistem, metodă. Îţi dai seama ce greu lucrează dascălii cu cei din urmă!
Nuestra arma es la letra
Dalai Lama.Dăruieşte din cunoaşterea ta.E o cale de a atinge nemurirea.

Luminita

• Guest
« Reply #13 on: February 23, 2010, 01:44:21 PM »
Eucaţie.Pentru mine a contat ceea ce am văzut acasă. Exemplele, nu "prelegerile". Mama şi bunii mei, ardeleni.
Învăţat.Legat de învăţătură, eu cred că există oameni care învaţă cu plăcere şi alţii care nu învaţă cu plăcere, indiferent de sistem, metodă. Îţi dai seama ce greu lucrează dascălii cu cei din urmă!

Ana, povestea mea;
Educatie primara: primele reguli, reflexe, invataminte, in familie: nu primesti nimic fara a binemerita; nu ai mai multe drepturi decat ceilalti din casa chiar daca primesti mai multa iubire, atentie, rasfat; ce tie nu iti place altuia nu face; faptul ca tu ai "rochita de blugi" si tricicleta nu te face mai buna si mai desteapta decat baiatul vecinului cu tenisii rupti; daca te duci in curte sa iti mananci bananele primite trebuie musai sa le imparti cu copii, nu vrei sa imparti cu nimeni, nimic, stai in casa si iti "savurezi" singura cadoul.
Scoala: norocul chior de a-mi fi inceput "ucenicia"(de la clasa I la XII) intr-o unitate de invatamant de exceptie. In anii '60-70, corpul profesoral si sistemul educational din fosta Scoala Centrala de fete (botezata Zoia Kosmodemianskaia), printr-un compromis conjunctural (marea majoritate a elevelor proveneau di familiile celor ce lucrau in M.A.E., M.A.I. si M.A.N) al puterii comuniste, provenea din vechea garda (80% dintre profesori erau la catedra si inainte de anii '50) si se mentinea sistemul semi-internat, dupa ore se lua masa in scoala si se trecea la clasa preparatoare, de studiu si invatare a materiilor pentru ziua urmatoare sub indrumarea unor pedagogi (toate foste profesoare de exceptie a gimnaziilor "burgheze", epurate din scolile comuniste).
 Fiindca ultimul director "burghez" al scolii (inaintea sovietizarii) fusese nimeni altul decat Gheorghe Delavrancea, scoala benficia de o biblioteca demna de marile universitati, bibliotecara, si invatacelul nostru in arta lecturii (cand, ce anume si cum trebuie citit) fiind madam Rositza Ghica, singura "oaie ratacita" a familiei ramasa in tara.
 Cu acest corp de elita am invatat sa iubesc "scoala", am descoperit frumusetea studiului, fascinatia orelor de limba si cultura romana, a istoriei, limbilor straine, filozofiei si astrologiei, chimiei, geografiei, biologiei si chiar si a matematicii ( chiar daca eram o scoala de "uman").
 In clasa, profesorii nu ne "scoteau la tabla" si nici nu ne "ascultau" pentru note, temele erau dezbatute in stil "replici contra replici" se nara subiectul orei prin completare si intrebari incrucisate elev-profesor si viceversa.
 Doar extemporalele bi-saptamanale erau examele de cunostinte individuale, apelativul profesorului era "domnisoara" si, de cele mai multe ori, clopotelul suna in van, prinsi de fascinanta poveste spusa de profesor nu avem nici o intentie de a iesi in pauza.
 Profesorul nu era nici temut nici nu intimida, era admirat si iubit, emulatia de baza fiind cum sa il impresionezi placut, a fi prins "botca" era un motiv de umilinta, de rusine.
 In zilele in care, omeneasca intamplare, profesorul era tulburat, trist sau obosit ( de cele mai multe ori de vicisitudinile vietii) in clasa nu se mai simtea veselia, ci doar o sfiosa si solidara liniste. Ne-am respectat profesorii si ei pe noi.
 Mai toate manualele mele au fost curate si nefolosite, lectiile noastre nu urmau cretinele metode de "invatare" si marea majoritate a textelor ce faceau obiectul studiului unor materii precum literatura romana, engleza si franceza, istoria sau filozofia nu erau cele din manualele comuniste. Exemplu; tema Eminescu (poet, publicist, nuvelist) a fost element de studiu un intreg trimestru in detrimentul altor 2-3 scriitorasi comunisti ignorati total,  lectiile de limba franceza se faceau pe muzica lui Edith Piaf, Aznavour, Adamo, etc. si cele de engleza intr-un sui generis proces -  Soames Forsyte vs. Irene Forsyte, in ultimii ani trecand la analiza lingvistica si morfologica a frazelor lui Faulkner (ucigatoare si fascinante).
 Cireasa pe tortul copilariei si adolescentei noastre a fost o fascinanta si de exceptie femei; Elly Baraski, diriginta mea pentru 8 lungi ani, sotia sculptorului Baraski si muza unui lung sir de intelectuali a anilor ' 50- '80 ce se odihneste alaturi de iubirea vietii sale legendarul Dan Setlacec. Rafinata, erudita cu un prea plin de iubire si daruire pentru " domnisoricile" ei, Elly Baraski ne-a invatat sa facem pasul de la copile baietoase sau nesarate la adolescente cu personalitate si cochete, ne-a "destainuit" cat de scurta trebuie sa fie fusta, de ce sa nu chicotim in preajma flacailor, cum si cand sa folosim rimelul, tusul de pleoape sau rujul, secretul devenirii din ratuste caraghioase in lebede.
 Multi ani dupa ce "puii"ei si-au luat zborul, a ramas prietena si confidenta unora dintre noi, martor discret dar util al devenirii noastre.
 Bref, o mare parte dintre ceeace sunt, stiu si am realizat o datorez norocului de a fi fost "Zoista".

Sam

• Hero Member
    • View Profile
« Reply #14 on: February 23, 2010, 06:37:47 PM »
Eucaţie.Pentru mine a contat ceea ce am văzut acasă.
Sigur. Cand trimiti la scoala un mic "infractor" degeaba te astepti ca doar scoala sa il educe.
Dar cu observatia ca ce vezi acasa nu e suficient. Sunt destui copii de familii bune si serioase care ajung sa aiba lipsuri in educatie. De aia educatia nu e doar o batalie ci un razboi adevarat, de lunga durata.