...sa fiu al naibii daca am reusit sa definesc cele doua seturi diferite de biti (eu banuiesc ca ar trebui sa fie vorba de vreo patru biti in fiecare set) astfel incit 0 sau 1 sa defineasca exact setul corect care sa descrie numarul propriu...
Dupa cate Guiness incepi sa vorbesti iar coerent? Ce limba e asta?
Harra stie. A pus-o Aghiuta sa posteze un drac de problema in
acel loc pe thread-ul "Relaxare activa" si de atunci nu mai am somn...
Zicea cam asa:
Se dau
doua numere reale oarecare, oricit de lungi (pot fi chiar si de 100 de cifre). Se calculeaza diferenta dintre ele ca numar pozitiv (adica din ala mare se scade ala mic). Se iau, de asemenea, doua bucati informaticieni de geniu. Fiecaruia dintre ei i se inmineaza un plic sigilat si parafat care contine doar unul dintre cele doua numere (fiecare cite unul, deci) precum si diferenta respectiva.
Acum, se zice ca este posibil ca, trimitind celuilalt un singur bit (adica 0 sau 1), unul dintre informaticieni sa-i comunice celuilalt suficiente informatii despre propriul numar, astfel incit cel de-al doilea sa priceapa care este numarul celuilalt.
Pe scurt: R1-R2=D
Tu primesti (sa zicem, fiindca este la intimplare) R1 si D, eu primesc R2 si D. Unul dintre noi ii transmite celuilalt o informatie stocata intr-un singur bitisor amarit, iar celalalt bungheste daca numarul sau este cel mic sau cel mare.
Cum se face asta? Cred ca numai Harra si Dumnezeu (in aceasta ordine!

) stiu...