Author Topic: Educația- o provocare pentru guvernul Boc !  (Read 900 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Sam

• Hero Member
    • View Profile
Re: Educația- o provocare pentru guvernul Boc !
« Reply #15 on: January 29, 2010, 04:24:21 PM »
Am constatat cu acesta ocazie ca e o problema sa faci liceu seral. Ca exista ceva ce se numeste "frecventa redusa", sau cam asa ceva.
Asadar, problema nu e numai sa-i aducem la scoala pe cei care nu vor sa invete ci sa le oferim si posibilitatea de-a invata celor care vor sa invete.

Mi se pare ciudat ca exista asa piedici. Stiu ca prin alte parti sunt stimulati chiar pensionari sa isi termine scolile si se ofera tot felul de facilitati. De ce s-ar pune piedica unui tanar care vrea sa reia liceul? Mai ales cand oricine poate acum termina o facultate daca vrea neaparat.
Nu e suficient ca legile sunt confuze si se schimba de la un guvern la altul, mai exista si discrepanta dintre ce scrie la lege si ce se intampla in mod real.

Jubal

• Sr. Member
  • Eu sunt un fir de nisip...
    • View Profile
« Reply #16 on: January 29, 2010, 09:51:47 PM »
Dle.Sam, cred că există un răspuns relativ istoric la această problemă. Pe vremea noastră- pentru că presupun că avem cam aceeaşi vârstă- liceul la seral îl făceau fie persoanele care din diverse motive nu au avut ocazia să îl facă la zi- dacă nu mă-nşel în perioada interbelică bacalaureatul era într-adevăr un titlu- fie, cei mai mulţi, tovarăşii  activişti ridicaţi din rândul masselor şi care trebuiau să aibă şi ei o şcoală cât de cât. Ăia mai infecţii, pentru că cei cu pretenţii aveau liceul făcut şi mergeau fie la Drept- cei care avuseseră epoleţi- fie la Filozofie- ăia de trebuiau să iasă activişti de profesie. După revoluţie n-a mai existat acest îndemn relativ însemnat din punct de vedere numeric aşa că s-au desfiinţat seralele la licee şi facultăţi şi de asemenea subinginerii.

psihoclinica

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #17 on: January 30, 2010, 07:22:02 AM »
Am constatat cu acesta ocazie ca e o problema sa faci liceu seral. Ca exista ceva ce se numeste "frecventa redusa", sau cam asa ceva.
Asadar, problema nu e numai sa-i aducem la scoala pe cei care nu vor sa invete ci sa le oferim si posibilitatea de-a invata celor care vor sa invete.

Mi se pare ciudat ca exista asa piedici. Stiu ca prin alte parti sunt stimulati chiar pensionari sa isi termine scolile si se ofera tot felul de facilitati. De ce s-ar pune piedica unui tanar care vrea sa reia liceul? Mai ales cand oricine poate acum termina o facultate daca vrea neaparat.
Nu e suficient ca legile sunt confuze si se schimba de la un guvern la altul, mai exista si discrepanta dintre ce scrie la lege si ce se intampla in mod real.
Buna Sam,
Iti spun drept ca si eu m-am minunat. Am aflat ca putine licee mai fac cursuri serale, ba mai deloc. Ca asta e un inpediment legat de profilul liceului la care a facut 10 clase. Economic. Oricum, mai sap.
Decocamdata, am primit o oferta stupefianta: poate il accepta din semestrul 2 la frecventa redusa....?!?! Ca sa vezi, noi cautam un liceu unde sa invete de la toamna.

psihoclinica

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #18 on: January 30, 2010, 07:38:33 AM »
Dle.Sam, cred că există un răspuns relativ istoric la această problemă. Pe vremea noastră- pentru că presupun că avem cam aceeaşi vârstă- liceul la seral îl făceau fie persoanele care din diverse motive nu au avut ocazia să îl facă la zi- dacă nu mă-nşel în perioada interbelică bacalaureatul era într-adevăr un titlu- fie, cei mai mulţi, tovarăşii  activişti ridicaţi din rândul masselor şi care trebuiau să aibă şi ei o şcoală cât de cât. Ăia mai infecţii, pentru că cei cu pretenţii aveau liceul făcut şi mergeau fie la Drept- cei care avuseseră epoleţi- fie la Filozofie- ăia de trebuiau să iasă activişti de profesie. După revoluţie n-a mai existat acest îndemn relativ însemnat din punct de vedere numeric aşa că s-au desfiinţat seralele la licee şi facultăţi şi de asemenea subinginerii.
Buna Jubal,
Asa e, pe vremea aia tot ce se facea era "sarcina de partid". Dintr-o data n-am mai avut "partid", n-am mai avut "sarcini" si am ramas in aer, tinand strans de toate metehnele, nu care cumva sa la pierdem.
Un prieten austriac tine un curs la Moscova. Cursul e, cum se zice, privat. Adica, dau bani ca sa invete ceva. Si omul ii invata. La primul examen, ca se dau 3 pe parcursul a 4 ani, a constatat ca invataceii copiaza. Omul a fost atat de surprins, ca nu si-a revenit din soc decat dupa cateva zile la Viena cand ne-a dat telefon sa ne povesteasca. Nu intelegea nimic. Nu intelegea de ce sa copiezi la un examen de la un curs la care te-ai dus benevol si pe banii tai (si nu chiar putini) sa inveti ceva ?
Noi am inteles, dar nu i-am spus ca si noua ni se intampla la fel.

Sam

• Hero Member
    • View Profile
« Reply #19 on: January 30, 2010, 09:20:05 AM »
Dle.Sam, cred că există un răspuns relativ istoric la această problemă. Pe vremea noastră- pentru că presupun că avem cam aceeaşi vârstă- liceul la seral îl făceau fie persoanele care din diverse motive nu au avut ocazia să îl facă la zi-

Buna Sam,
Iti spun drept ca si eu m-am minunat. Am aflat ca putine licee mai fac cursuri serale, ba mai deloc.
Asa este dar intre timp s-au schimbat datele problemei. Nu mai e mare diferenta intre cel ce face la zi si cel ce face alte forme. Se desfiinteaza seralul exact acum cand ar avea o logica, sistemul e schimbat, unii au cate doua joburi, se lucreaza in mediul privat deci putine sanse sa te inteleaga seful sa iti dea drumul mai devreme ca ai scoala. Deci seralul chiar are mai multa ratiune de a exista in perioada asta.
Cand am facut eu liceul era invers, nu te duceai la seral pentru ca erai la munca, ci te duceai la munca pentru ca sa te primeasca la seral. Colegi care au terminat sub media de intrare la liceu s-au angajat de nevoie ca sa fie primiti la seral.
« Last Edit: January 30, 2010, 09:23:19 AM by Sam »

Doll

• Moderator
  • Full Member
  • Pastrati bucatica de copilarie din voi!
    • View Profile
« Reply #20 on: January 30, 2010, 10:20:26 AM »
Formele de invatamant despre care vorbiti voi au menirea de a recupera etapele de educatie pierdute. Ele sunt oferite de sistem, dar va pot spune ca cei care se inscriu acolo pentru a studia cu adevarat nu reprezinta nici macar 1/4 din total. Sunt persoane care au absolvit liceul la seral fara a frecventa macar o ora cursurile, situatiile semestriale si finale fiind incheiate din imaginatie, in schimbul unor plocoane...

In scoala noastra se desfasoara invatamant cu frecventa redusa, la gimnaziu. In general, acolo se pot inscrie aceia care au depasit varsta potrivita pentru invatamantul obisnuit cu peste 2 ani si au repetat o clasa, oricare, de doua ori. E o adevarata provocare sa-i prinzi la evaluari, ca sa le poti incheia situatia... de parca acest lucru ar fi exclusiv interesul tau, unitate scolara!  ::)
Unii au motive obiective, in principal restrictiile impuse de programul unui job. Acolo exista intelegere maxima din partea profesorilor care sunt dispusi sa vina oricand e nevoie sa le ofere prilejul de a fi examinati. Dar marea majoritate sunt... aproape irecuperabili ca atitudine, venind la scoala din plictiseala pe care incearca sa si-o alunge prin diferite acte de indisciplina, unele de-a dreptul reprobabile.
"Experienţa e o şcoală bună, dar taxele sunt mari." Heinrich Heine

Jubal

• Sr. Member
  • Eu sunt un fir de nisip...
    • View Profile
« Reply #21 on: January 30, 2010, 04:05:26 PM »
Doll, uite că mă gândeam la ceva- şi când ai zis tu de evaluări m-am logat- mental. E Ok, ieri şi azi am avut examene- azi masterat. Unde predau Audit şi Omologări la nişte oameni care fac masterat în managementul proiectelor. Tu, ca profesoară pe bune (nu ca mine care sunt un ersatz-adică "înlocuitor") ce te-ai face cu o clasă de 40 de oameni- cum i-am avut ieri- sau de 20- câţi am avut azi la masterat- care sunt de bună calitate, au plătit nişte bani pe educaţia lor- dar nu li s-au făcut cunoştinţe elementare referitoare la materie ? La nivelul ministerului ar fi trebuit să existe de vreo 18 ani- de când au apărut primele şcoli particulare- o programă unică - minimală- care să fie valabilă şi la parti şi la stat. Oamenii- care plătesc şi ar fi normal să şivrea ceva mai mult decât o diplomă pe ce plătesc- adică competenţe- să ştie că şi dacă faci la Şimleul Silvaniei sau la Spiru Haret -ai acelaşi trunchi de bază a unei materii. Realitatea e că la începutul semestrului mie îmi cere disperată secretara programele- eu le fac- şi ea probabil că le trimite la minister.De unde nu vine nici un feedback- sunt bune, sunt proaste, ar mai trebui ceva, nimic...Ceea ce am făcut eu cu studenţii mei de ieri- a fost să dau un subiect pentru nota 5. Asta e tot ce am putut să fac pentru ei. Dar noul ministru- înainte să promoveze faimoasa lege de 300 şi ceva de păginoaie- ar putea să pună un pic de ordine în aceste programe, începând de la învăţământul pre- şcolar şi până la post-universitar....eu dacă aş fi în acest moment premierul Boc- aş rectifica bugetul- şi aş da tot ce e surplus la educaţie, timp de 3 ani. O fi important drumul comunal de la X la Y dar şi viitorul ţării e ceva mai important..

Doll

• Moderator
  • Full Member
  • Pastrati bucatica de copilarie din voi!
    • View Profile
« Reply #22 on: January 30, 2010, 04:27:38 PM »
Incercand din rasputeri sa ma feresc de subiectivism ca simpatizanta a celor de la putere, am sa incep prin a preciza ca in acest moment niciun alt partid politic n-ar fi avut alternativa la economisirea la sange a oricarui banut, pentru a trece de criza asta.
DAR!
In educatie, a incepe sa tai in stanga si-n dreapta cheltuieli destinate salarizarii personalului inseamna, printr-un lant de influente, dezavantajarea invataceilor de orice varsta!
Logic si corect era sa se inceapa cu continuturile. Sa se adapteze noului deziderat, acela de a forma competente! Ceea ce, prin actuala forma a curriculumului nu se intrezareste nici de frica!
Ajungand la efective si la felul in care ele concura la calitatea actului didactic, intrebarea ta e pur retorica, pentru ca raspunsul nu poate fi decat: "as face pe dreaqu'!" sau, mai "academic": "as face exact atat cat este posibil, ceea ce IN NICIUN CAZ nu inseamna destul!".
La nivel universitar, ai, totusi, de-a face cu tineri cat de cat copti, carora nu e cazul sa le mai insufli nazuinte, fiindca ele sunt deja acolo, din moment ce sunt studenti. Gandeste-te la varstele mici, la care copiii, de cele mai multe ori, nu inteleg de ce-i chinuie mami si tati trezindu-i cu noaptea-n cap sa-si tarasca ghiozdanelul pana la scoala! Cu 40  de asemenea pitici - mai mari sau mai mici - iesi spontan la pensie de boala!
"Experienţa e o şcoală bună, dar taxele sunt mari." Heinrich Heine